Browin Przepiśnik - Tureckie placki

Tureckie placki

Wypieki

2021-02-26 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0

Pyszne, miękkie tureckie placki drożdżowe z jogurtem i natką pietruszki to wyśmienita przekąska idealnie komponująca się z hummusem. Placki możesz jednak również wykorzystać jako wrapy do panierowanego kurczaka ze świeżymi warzywami lub w wersji wege do sałatki tabouleh. Przepis jest niezwykle prosty — nie potrzebujesz do wykonania tej potrawy ani piekarnika, ani miksera. Wystarczy patelnia oraz drewniana łopatka i niezbędne składniki! Jak przygotować tę bliskowschodnią przekąskę — zdradzimy właśnie w tym przepisie!

Do dużej miski wsyp drożdże, cukier oraz dodaj letnią wodę (o temp. ok. 30°C) - całość dobrze wymieszaj drewnianą łopatką i odstaw na 10 minut w celu aktywowania drożdży. Po tym czasie dodaj do miski jogurt grecki, oliwę, sól, mąkę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Ponownie wymieszaj ciasto, aż do momentu, gdy składniki równomiernie się połączą. Wyłóż na stolnicę posypaną mąką i zagniataj przez 3-4 minuty, aż ciasto przestanie być lepkie (możesz w tym celu podsypywać je mąką). Podziel ciasto na 10 równych kawałków, lekko posyp każdy kawałek mąką, nakryj ściereczką i odczekaj 15 minut. Rozgrzej patelnię, a następnie wywałkuj z pierwszej części ciasta koło o średnicy ok. 17 cm. Lekko posmaruj je oliwą z oliwek i posmarowaną stroną umieść na rozgrzanej patelni. Smaż ok. 1-1,5 minuty, aż górna powierzchnia pokryje się bąbelkami, a spód i brzegi będą złote, a następnie posmaruj wierzch placka oliwą, obróć i smaż kolejne 1-1,5 minuty. Kiedy na cieście pojawią się złote plamy to znak, że placek jest już gotowy. Powtórz czynność z pozostałymi kawałkami ciasta. Gotowe, usmażone chlebki możesz posypać odrobiną pietruszki. Chlebki przechowuj w woreczku strunowym, by zachowały miękkość i świeżość. Przed podaniem podgrzewaj na patelni bez oleju lub w kuchence mikrofalowej.

...bo domowe jest lepsze!

drożdże

piekarskie

piekarnicze

suche drożdże

suszone drożdże

wypieki

placki

pieczywo



Newsletter