Browin Przepiśnik - Udka kurczaka z dodatkiem żurawiny - z szynkowaru

Udka kurczaka z dodatkiem żurawiny - z szynkowaru

Mięso i wędliny

2020-05-20 Drukuj
Udostępnij
śr. 4.75 | ilość ocen: 7
ulubione

Szukasz pomysłu jaką wędlinę zrobić przy pomocy szynkowaru? Bardzo dobrze trafiłeś! Proponujemy sprawdzony przepis na chudą wędlinę z owocowym dodatkiem. Żurawina świetnie komponuje się z mięsem, nadając mu słodkawy smak, który uzupełnia ostre przyprawy. a Twój szynkowar sprawi, że wszystkie te składniki połączą się w idealną, apetyczną całość.


Przygotowanie tej domowej wędliny nie wymaga dużego nakładu pracy, a wynik jest warty każdej poświęconej minuty. Wypróbuj koniecznie nasz przepis. Z pewnością będziesz po niego sięgać bardzo często, tak jak my:).

Przepis na udka kurczaka z dodatkiem żurawiny - z szynkowaru 

Przygotowanie:

Wytrybowane uda z kurczaka potnij na kawałki (o wielkości ok. 5-8 cm), delikatnie rozbij je tłuczkiem do mięsa (tak, aby naruszyć jedynie ich strukturę).
 Następnie mięso posyp żelatyną, dodaj przyprawy, sól, rozgnieciony czosnek oraz zimną wodę. Całość dokładnie wyrób i przykryj  np. folią spożywczą. Mięso pozostaw do zamarynowania na noc lub przynajmniej kilka godzin w lodówce. 
Po wyjęciu z lodówki, dodaj sparzoną wcześniej żurawinę i jeszcze raz wyrób całość. Tak przygotowane mięso włóż do szynkowara dla ułatwienia użyj woreczka. 
Po zamknięciu szynkowara umieść wewnątrz mięsa termometr i parz całość w wodzie. Temperatura wody nie powinna przekraczać 80-90°C. Za koniec parzenia możesz uznać moment, kiedy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 70°C. 
Kiedy to nastąpi szynkowar wyjmij i pozostaw do samoczynnego wystygnięcia, a następnie schowaj do lodówki, aby blok mięsny całkiem się związał (najlepiej na noc). Następnego dnia potrawka jest gotowa do spożycia. 

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

szynkowar

danie z szynkowara

kurczak z szynkowara

kurczak z żurawiną parzony