Truskawka to zwiastun nadchodzącego lata i świetny surowiec, który wykorzystać możemy na różne sposoby. My mamy propozycje na przygotowanie truskawkowego wina! Wino truskawkowe jest proste do zrobienia i łatwo fermentuje.
Przepis na wino truskawkowe
Przygotowanie:
Dojrzałe owoce umyj i dokładnie i odszypułkuj. Następnie truskawki rozgnieć np. za pomocą mieszadła mocowanego do wiertarki i umieść w naczyniu, w którym będziesz prowadzić fermentację. Odciśnij trochę soku bez cząstek owoców, zbadaj stężenie cukru oraz kwasowość. Do miazgi owocowej dodaj Pektoenzym oraz syrop cukrowy z pierwszą dawką cukru (1 l wody + 1 kg cukru). Opakowanie pożywki podziel na dwie porcje, pierwszą dodaj na początku fermentacji po syropie cukrowym, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Do nastawu dodaj uwodnione przez 20 minut drożdże winiarskie Fermivin PDM, które pozwalają na wydobycie z owoców optymalnej ilości aromatów i zapewniają uzyskanie świetnie zbalansowanego, najlepszego domowego wina truskawkowego, jakie można zrobić.
Przed fermentacją dodaj również odpowiednią ilość regulatora kwasowości Kwasomix wynikającą z pomiaru kwasomierzem. Na podstawie pomiaru nasza dawka wynosiła 15 g na 10 kg owoców. Zabezpiecz pojemnik fermentacyjny rurką i pozostaw do fermentacji.
Moszcz truskawkowy łatwo fermentuje, po ok. 1 tygodniu owoce odciśnij i odrzuć. Do fermentacji pozostaw już sam płyn.
Uzupełnij młode wino resztą pożywki rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Dodaj pozostałą dawkę cukru (1,5 kg), rozpuszczając ją w 2 litrach podgrzanego do maksymalnie 50oC wina. Całość umieść z powrotem w balonie do czasu ustania fermentacji i wyklarowania wina.