Browin Przepiśnik - Wino z kwiatów czarnego bzu

Wino z kwiatów czarnego bzu

Trunki i napoje

2019-01-03 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 3
ulubione

Kwiaty czarnego bzu od lat wykorzystywane są w leczeniu przeziębień. W celu zachowania zdrowotnej właściwości kwiatów na dłużej można wykonać z nich syrop, nalewkę lub wino. Wino z kwiatów czarnego bzu idealnie smakuje w wydaniu wytrawnym, jak i półwytrawny. Trunek jest łatwy do wykonania, wystarczy odrobina chęci i cierpliwości. Surowiec możemy zdobyć za darmo podczas jednego ze spacerów.

Przepis na wino z kwiatów czarnego bzu

Przygotowanie:

Naczynie do fermentacji dokładnie umyj i wypłucz Pirosiarczynem turbo lub nadwęglanem sodu - Oxi Turbo.

W garnku rozpuść 1,5 kg cukru w 1 L wrzątku. Susz kwiatów czarnego bzu zalej wrzątkiem, rodzynki sparz i rozdrobnij, następnie dodaj resztę składników, czyli skórki i sok z cytrusów. Wystudzoną całość przelej do naczynia fermentacyjnego i uzupełnij wodą do 10 L. Gdy temperatura nastawu wynosić będzie 25°C dodaj drożdże i pożywkę.  Po 10 dniach fermentacji dodaj resztę cukru w postaci syropu cukrowego. Po kolejnych 5 dniach oddziel części stałe od wina (sitkiem) i pozostaw do dalszej fermentacji. Po 3 miesiącach wino nadaje się do picia.

Wino z kwiatów czarnego bzu

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

wino kwiatowe

wino domowe

przepis na wino

wino wiosenne

proste wino

białe wino