Kwiaty czarnego bzu od lat wykorzystywane są w leczeniu przeziębień. W celu zachowania zdrowotnej właściwości kwiatów na dłużej można wykonać z nich syrop, nalewkę lub wino. Wino z kwiatów czarnego bzu idealnie smakuje w wydaniu wytrawnym, jak i półwytrawny. Trunek jest łatwy do wykonania, wystarczy odrobina chęci i cierpliwości. Surowiec możemy zdobyć za darmo podczas jednego ze spacerów.
Przepis na wino z kwiatów czarnego bzu
Przygotowanie:
Naczynie do fermentacji dokładnie umyj i wypłucz Pirosiarczynem turbo lub nadwęglanem sodu - Oxi Turbo.
W garnku rozpuść 1,5 kg cukru w 1 L wrzątku. Susz kwiatów czarnego bzu zalej wrzątkiem, rodzynki sparz i rozdrobnij, następnie dodaj resztę składników, czyli skórki i sok z cytrusów. Wystudzoną całość przelej do naczynia fermentacyjnego i uzupełnij wodą do 10 L. Gdy temperatura nastawu wynosić będzie 25°C dodaj drożdże i pożywkę. Po 10 dniach fermentacji dodaj resztę cukru w postaci syropu cukrowego. Po kolejnych 5 dniach oddziel części stałe od wina (sitkiem) i pozostaw do dalszej fermentacji. Po 3 miesiącach wino nadaje się do picia.