Zakręcona biała kiełbasa to wielkanocny klasyk w nowej, efektownej odsłonie. Domowa, aromatyczna i przygotowana z dbałością o każdy szczegół. Jej okrągły kształt nie tylko przyciąga wzrok, ale też pięknie symbolizuje wspólnotę i rodzinne spotkania. To idealna propozycja na śniadanie wielkanocne – podana na okrągłym talerzu, w gronie najbliższych, smakuje po prostu najlepiej.
Przepis na zakręconą białą kiełbasę
Przygotowanie:
- Przed przygotowaniem farszu jelita przepłucz dokładnie, również w środku i namocz je - przez ok. 3 godziny.
- Łopatkę pokrój. Chude części zmiel przez sito z dużymi oczkami lub przez szarpak, tłuste części oraz boczek zmiel przez drobne sito.
- Wołowinę zmiel dwukrotnie przez najdrobniejsze sito.
- Wołowinę wyrób osobno, dolewając połowę szklanki zimnej wody, aż powstanie kleik.
- Połącz wszystkie rodzaje mięsa, dodaj przyprawy i dokładnie wyrób – przez ok. 20 minut, aż masa będzie kleista i jednolita.
- Nadziej jelito farszem i uformuj kiełbaskę. Po odcięciu odpowiedniej długości pęta, końcówki jelita nałóż na siebie, by utworzyć okrąg – powstanie "zakręcona kiełbaska". Średnica okręgu zależy od Ciebie. Zakręcaj kiełbaski do wyczerpania ilości farszu ;).
- Ułóż kiełbaski w wodzie o temperaturze 80°C i parz przez 20 minut, utrzymując stałą temperaturę.
Sugestia podania: zakręcona kiełbaska najlepiej smakuje podana na okrągłym talerzu, spożywana w rodzinnym kręgu, przy okrągłym wielkanocnym stole ;)