pixel
Browin Przepiśnik - Zakręcona biała kiełbasa

Zakręcona biała kiełbasa

Mięso i wędliny

2025-04-10 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Zakręcona biała kiełbasa to wielkanocny klasyk w nowej, efektownej odsłonie. Domowa, aromatyczna i przygotowana z dbałością o każdy szczegół. Jej okrągły kształt nie tylko przyciąga wzrok, ale też pięknie symbolizuje wspólnotę i rodzinne spotkania. To idealna propozycja na śniadanie wielkanocne – podana na okrągłym talerzu, w gronie najbliższych, smakuje po prostu najlepiej.

Przepis na zakręconą białą kiełbasę

Przygotowanie:

  1. Przed przygotowaniem farszu jelita przepłucz dokładnie, również w środku i namocz je - przez ok. 3 godziny.
  2. Łopatkę pokrój. Chude części zmiel przez sito z dużymi oczkami lub przez szarpak, tłuste części oraz boczek zmiel przez drobne sito.
  3. Wołowinę zmiel dwukrotnie przez najdrobniejsze sito.
  4. Wołowinę wyrób osobno, dolewając połowę szklanki zimnej wody, aż powstanie kleik.
  5. Połącz wszystkie rodzaje mięsa, dodaj przyprawy i dokładnie wyrób – przez ok. 20 minut, aż masa będzie kleista i jednolita.
  6. Nadziej jelito farszem i uformuj kiełbaskę. Po odcięciu odpowiedniej długości pęta, końcówki jelita nałóż na siebie, by utworzyć okrąg – powstanie "zakręcona kiełbaska". Średnica okręgu zależy od Ciebie. Zakręcaj kiełbaski do wyczerpania ilości farszu ;).
  7. Ułóż kiełbaski w wodzie o temperaturze 80°C i parz przez 20 minut, utrzymując stałą temperaturę.

Sugestia podania: zakręcona kiełbaska najlepiej smakuje podana na okrągłym talerzu, spożywana w rodzinnym kręgu, przy okrągłym wielkanocnym stole ;)


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

domowa biała kiełbasa krok po kroku

jak zrobić białą kiełbasę na Wielkanoc