Browin Przepiśnik - Chleb pszenno - żytni

Chleb pszenno - żytni

Wypieki

2020-11-27 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0

Chleb pszenno-żytni to pyszny rodzaj pieczywa, ale nie należy do tych, które bardzo łatwo jest zrobić samodzielnie. Osoby, które choć raz próbowały go upiec potwierdzą, że to proces związany z dość długim wyrastaniem i pieczeniem. Do tego często zakończony otrzymaniem zakalca... Na szczęście jest rozwiązanie – oto ono! Zaproponowany poniżej przepis daje gwarancję wypieczenia smacznego chleba, który dzięki dodatkowi zakwasu żytniego ma delikatny smak, piękny kolor, chrupiącą skórkę oraz zachowuje świeżość przez dłuższy czas…

Przepis na chleb pszenno-żytni

Przygotowanie:

Piekarnik: Z wymienionych składników wyrób ciasto – do uzyskania masy o elastycznej konsystencji. Pozostaw na min. 1 godz. w ciepłym miejscu, by ciasto podwoiło swoją objętość, a następnie przełóż do formy rzymskiej. W międzyczasie do rozgrzewającego się piekarnika wstaw miseczkę z wodą, dzięki czemu chleb będzie miał chrupką skórkę, a miękisz pozostanie wilgotny. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godz. w temperaturze 200°C. 


Polecamy wypiekanie chleba w garnku rzymskim. W tym przypadku garnek rzymski przed użyciem namaczamy przez ok 15 minut w wodzie, następnie smarujemy go masłem i obsypujemy otrębami. Umieszczamy w nim ciasto i wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy temperaturę 200°C i czas 1 godz. Po 50 minutach zdejmujemy z garnka przykrywkę i ostatnie 10 minut pieczemy bez niej, aby chleb się zarumienił i miał chrupiącą skórkę.


Automat do wypieku chleba: Do misy automatu dodaj w podanej kolejności wymienione składniki i ustaw program podstawowy (BASIC), by uzyskać średnio zarumienioną skórkę. Chleb będzie gotowy po ok. 3 godzinach. UWAGA! Nie dosypuj mąki. Ciasto powinno być klejące.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

chleb żytni

chleb na zakwasie

domowe pieczywo

przepis na chleb z mąki żytniej



Newsletter