Browin Przepiśnik - Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Przetwory

2022-07-13 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2
ulubione

Zdrowie na talerzu to hasło, którym codziennie powinniśmy kierować się, planując swoją zróżnicowaną dietę. Wśród dań i przekąsek oraz wzmacniających nasz organizm napojów nie powinno zabraknąć zakwasu z buraków - pozytywnie wpływającego na nasze zdrowie. Zakwas z buraków ma charakterystyczny kwaśny smak i zapach - idealnie nadaje się zarówno do picia bezpośrednio, jak i do gotowania, np. czerwonego barszczu. Prócz właściwości zdrowotnych zakwas ma jeszcze jedną zaletę - jego przygotowanie jest niezwykle proste! Sprawdź, jak zrobić zakwas z buraków według naszego przepisu! Więcej o tym, dlaczego zakwas buraczany jest zdrowy, znajdziesz w naszym artykule.

Przepis na zakwas z buraków

Przygotowanie:

Szklany słoik wyparz wrzątkiem - musi on być idealnie umyty, inaczej istnieje ryzyko zakażenia zakwasu. Buraki umyj i obierz. Pokrój na grubsze plastry lub w kostkę. Do słoika wsyp na dno odrobinę przypraw, a następnie wkładaj warstwami naprzemiennie buraki i przyprawy. Letnią, przegotowaną wodę wymieszaj z solą, a następnie zalej nią buraki, dociskając je i usuwając jak największą ilość powietrza ze słoika. Płyn powinien dokładnie przykrywać buraki - jeśli wystają one ponad powierzchnię, dolej więcej wody. Uwaga! Słoik pozostaw z lekko nałożoną nakrętką, co pozwoli na ujście gazów wydzielanych podczas fermentacji.

Pozostaw na ok. 7 dni w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Nie masz aż tyle czasu? Jeśli chcesz uzyskać zakwas z buraków szybciej, dodaj do niego większą ilość czosnku lub kawałek skórki z chleba na zakwasie oraz umieść słoik w ciepłym miejscu, np. na kuchennym blacie. Pozwoli to skrócić czas kiszenia do 3-4 dni.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

zakwas z buraków przepis

zakwas buraczany

zakwas z buraka

jak zrobić zakwas z buraków