Soczysty, żywy kolor, przyjemny słodki smak i zachwycający aromat, a co najważniejsze ogromna zawartość witaminy C, która jesienią wzmocni Twoją odporność. Konfitura z owoców dzikiej róży to przetwór, którego nie może zabraknąć w Twojej kuchni! Doskonały dodatek do deserów i rozgrzewających herbat o lekko kwaśnym smaku sprawi, że podany w towarzystwie słodkich kremów czy ciast, zrównoważy ich smak i wprowadzi zachwycającą orzeźwiającą nutę! Jak wykonać konfiturę z owoców róży, by była najsmaczniejsza? Poznaj nasz przepis!
Przepis na konfiturę z owoców dzikiej róży
Przygotowanie:
Uwaga! Najsmaczniejsza konfitura z dzikiej róży wyjdzie, gdy wcześniej jej owoce zostaną zamrożone. Przed rozpoczęciem przyrządzania konfitury owoce należy rozmrozić i umyć. W przypadku owoców świeżych - umyj je i osusz. Usuń resztki kwiatostanów z owoców, a następnie przekrój każdy na pół i usuń pestki. Możesz również nożem lekko "zetrzeć" meszek na skórce każdego owocu. Owoce podsmaż z 150 g cukru, sokiem z 1/2 cytryny i połową cukru waniliowego, lekko podlewając całość wodą, aż do momentu gdy róża stanie się szklista. Potrwa to 10-15 minut. Zgaś ogień i odstaw owoce na 24 godziny. Następnie dodaj reszte cukru, soku z cytryny i cukru waniliowego i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aż konfitura zgęstnieje. Gorącą masę przełóż do wyparzonych słoików - szczelnie zamknij i odwróć do góry dnem do wystygnięcia. Słoiki możesz również zapasteryzować.