pixel
Browin Przepiśnik - Domowa kostka rosołowa - 100% naturalnych składników

Domowa kostka rosołowa - 100% naturalnych składników

Przetwory

2018-12-03 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Przygotowywanie potraw w zaciszu domowym to dbałość o składniki, które trafiają na nasze talerze. Aby przygotowywane zupy i mięsa miały aromatyczny zapach oraz wyrazisty smak bardzo często sięgamy po przyprawy, a także kostki rosołowe. Co kryje się w takiej kostce? Ogromna ilość soli, wspomagacze i dodatki, których z pewnością nigdy nie chcielibyśmy dosypać do spożywanych przez nas przysmaków. Jest jednak sposób, który pozwoli Ci na przygotowanie smakowitych dań bez sięgania po sztuczne dodatki — domowa, naturalna w 100% kostka rosołowa. Dziś zdradzimy Ci na nią przepis!

Przepis na zdrową, domową kostkę rosołową

Przygotowanie:

Warzywa: marchewkę, pietruszkę oraz seler naciowy umyj, obierz, a następnie zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę oraz pora pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Pokrojone warzywa umieść w garnku, dodaj oliwę, sypkie zioła, sos sojowy i wodę. Liść laurowy, zioła i przyprawy w ziarnach rozdrobnij dokładnie w moździerzu. Po dodaniu wszystkich wymienionych składników całość duś 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na koniec duszenia dodaj drobno pokrojony pęczek pietruszki. W kolejnym kroku całość zblenduj (najlepiej na gorąco) i umieść we wcześniej wyparzonych słoiczkach. Kostkę rosołową możesz umieścić także w pojemniczkach na lód i zamrozić.

Uwaga!

Kostka rosołowa zachowa większą trwałość, jeśli napełnione słoiczki poddasz pasteryzacji. Niewielka ilość soli w kostce rosołowej to zamierzony efekt. Kostkę łatwo przesolić — w tym przypadku mniej znaczy lepiej.



Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

zostańwdomu

zostanwdomu