Browin Przepiśnik - Domowe marynowane grzybki

Domowe marynowane grzybki

Przetwory

2018-12-04 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 9
ulubione

Marynowane grzyby w zalewie octowej to jedne z najczęściej spotykanych przetworów na półkach domowych spiżarni. Szybkie i proste w przygotowaniu grzyby w zalewie stanowią pyszną przekąskę, a także dodatek do sosów, bigosu i mięs. Oto sprawdzony przepis na marynowane grzyby — krok po kroku.

Przepis na marynowane grzyby w słoiku

Przygotowanie:

Zioła utłucz w moździerzu. Składniki zalewy wraz z ziołami zagotuj. Grzyby dokładnie umyj, większe pokrój i wrzuć do wrzątku. Gotuj przez 10 minut, a następnie odcedź. Umyj i wyparz słoiki. Włóż w nie grzyby i zalej zalewą z przyprawami. Pasteryzuj słoiki we wrzątku przez 10 minut. Wyjmij słoiki z wody i odstaw do ostygnięcia. Po tygodniu grzybki nadają się już na przekąskę!

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

podgrzybki przepis

przepis na grzyby

grzyby w occie