Browin Przepiśnik - Domowe wino wiśniowo-agrestowe

Domowe wino wiśniowo-agrestowe

Trunki i napoje

2019-01-03 Drukuj
Udostępnij
śr. 4.75 | ilość ocen: 3
ulubione

Wiśnie, jako jeden z najczęściej używanych surowców do produkcji domowych trunków, pozwalają na uzyskanie świetnych win, delikatnych i słodkich. Owoce te nie muszą jednak stanowić całej bazy wina, idealnie łączą się m.in. z agrestem. Jeśli więc cenisz sobie niebanalne smaki i szukasz ciekawego przepisu,  skorzystaj z naszej receptury na wino z wiśni i agrestu.

Przepis na domowe wino wiśniowo-agrestowe

Przygotowanie:

Wszystkie owoce dokładnie umyj, wiśnie wydryluj i zmiażdż razem z agrestem. Zalej 2 L letniej wody, dodaj pektoenzym i pozostaw w zamkniętym pojemniku fermentacyjnym na 24 godziny. Po tym czasie odciśnij sok, a miąższ odrzuć. Do uzyskanego moszczu dodaj resztę wody, drożdże oraz odpowiednią ilość pożywek. Porcję cukru podziel na 3 dawki i dodawaj odpowiednio: w pierwszym dniu fermentacji, 3-4 dniu i 7-10 dniu fermentacji. Pozostaw do dalszej fermentacji na 4-5 miesięcy, a następnie do leżakowania przez kolejne 4 miesiące.


Domowe wino wiśniowo-agrestowe


Domowe wino wiśniowo-agrestowe


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

zostańwdomu

zostanwdomu