Browin Przepiśnik - Domowy dżem arbuzowy Panny Mai

Domowy dżem arbuzowy Panny Mai

Przetwory

2018-12-04 Drukuj przepis

Niebanalny arbuzowy dżem to propozycja dla osób, które lubią zaskakiwać smakami. Konsystencja dżemu o pięknej szklistej barwie idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast czy deserów, a także jako smarowidło na kanapki. Jak zrobić dżem z arbuza? Zdradzamy nasze tajniki!

Przepis na dżem arbuzowy

Przygotowanie:

Arbuza obierz, wypestkuj, pokrój na mniejsze części i zasyp cukrem, po czym odstaw na 12 godzin. Po upływie tego czasu całość zmiksuj, dodaj sok z czterech cytryn i gotuj na małym ogniu do momentu zeszklenia (około 5 godzin). W kolejnym kroku dodaj do owoców startą skórkę z jednej cytryny i Frukta-Żel. Całość zagotuj. Gorący dżem wlej do słoiczków, zakręć je i ustaw do góry dnem.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!


Produkty użyte w przepisie:

Newsletter