Czekoladowo-śliwkowy dżem to propozycja dla łasuchów, którzy uwielbiają niebanalne połączenia. Odrobina kakao i śliwki wystarczą, aby w domowym zaciszu wyczarować pyszny, domowy dżem, który zachwyci każdego. Oto nasz sprawdzony przepis na dżem ze śliwek — krok po kroku.
Przepis na słodki dżem kakaowo-śliwkowy
Przygotowanie:
Śliwki wydryluj (możesz je także obrać ze skórki), umieść w garnku, dodaj wodę i sok z cytryny. Garnek przykryj, umieść na małym gazie, a następnie smaż dżem przez 10 minut (od czasu do czasu mieszając). Po tym czasie dodaj cukier, kakao i doprowadź całość do wrzenia, cały czas mieszając. Kiedy cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu, dodaj pektynę (Frukta-Żel) i ponownie doprowadź do wrzenia, gotując przez ok. 2 minuty. Gdy dżem uzyska dobrą konsystencję, przelej go do wyparzonych słoiczków, zakręć i odstawiamy do góry dnem. Możesz je również spasteryzować.