Dżemy kojarzone są zazwyczaj ze słodkimi owocami. Nie tylko truskawki, śliwki i wiśnie mogą być jednak podstawą do pysznego, domowego dżemu. Dziś zdradzimy Wam przepis nieco bardziej wykwintny — pochodzący z kuchni hiszpańskiej — ostry dżem pomidorowy z nutką Habanero. Jeśli jesteście ciekawi jak przygotować taki dżem — poniżej zdradzamy wszystkie szczegóły.
Przepis na dżem pomidorowy na ostro
Przygotowanie:
Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój w ćwiartki i podgrzewaj na patelni aż do odparowania 1/3 soku. Następnie uzyskaną pulpę przetrzyj lub zblenduj. Dodaj sok z cytryny, cukier oraz przyprawę. Następnie dodaj wymieszany w niewielkiej ilości chłodnej wody Frukta-żel i podgrzewaj przez kolejne 15 minut. Przelej do wyparzonych słoiczków. Słoiki pozostaw na kilkanaście minut ustawione do góry dnem lub spasteryzuj.
Kalkulator serowarski
Kalkulator wędliniarski
Winiarstwo
Oferta dla winnic
Badania laboratoryjne
Kalkulator winiarski
Kalkulator nalewek