Dżemy kojarzone są zazwyczaj ze słodkimi owocami. Nie tylko truskawki, śliwki i wiśnie mogą być jednak podstawą do pysznego, domowego dżemu. Dziś zdradzimy Wam przepis nieco bardziej wykwintny — pochodzący z kuchni hiszpańskiej — ostry dżem pomidorowy z nutką Habanero. Jeśli jesteście ciekawi jak przygotować taki dżem — poniżej zdradzamy wszystkie szczegóły.
Przepis na dżem pomidorowy na ostro
Przygotowanie:
Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój w ćwiartki i podgrzewaj na patelni aż do odparowania 1/3 soku. Następnie uzyskaną pulpę przetrzyj lub zblenduj. Dodaj sok z cytryny, cukier oraz przyprawę. Następnie dodaj wymieszany w niewielkiej ilości chłodnej wody Frukta-żel i podgrzewaj przez kolejne 15 minut. Przelej do wyparzonych słoiczków. Słoiki pozostaw na kilkanaście minut ustawione do góry dnem lub spasteryzuj.