Nic nie smakuje tak jak domowy dżem truskawkowy - słodki, aromatyczny i pełen smaku lata. Dla wszystkich, którzy chcą ograniczyć ilość cukru w diecie, przygotowaliśmy wersję o obniżonej zawartości cukrów. Zobacz, jakie to proste!
Przepis na dżem truskawkowy:
Przygotowanie:
- Truskawki umyj, następnie włóż do garnka i powoli zagotuj.
- Zmieszaj cukier z zawartością jednego opakowania Pektyny do dżemów, a następnie wsyp tę mieszankę do gorących truskawek.
- Ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Powstałą pianę możesz zebrać lub zredukować, dodając pół łyżeczki oleju roślinnego.
- Gorący dżem rozlej do czystych, przelanych gorącą wodą słoików, postaw do góry dnem lub poddaj pasteryzacji przez 25 minut.
- Efekt końcowy żelowania zobaczysz dopiero po ok. 24 godzinach, dlatego aby sprawdzić konsystencję dżemu podczas gotowania, możesz zrobić test "zimnego talerzyka", to znaczy na mocno schłodzony talerzyk (wcześniej umieszczony na kilkanaście minut w zamrażalniku) wylej około 1 łyżeczki dżemu i pozostaw do wystygnięcia lub włóż na 2 minuty do lodówki.