Kiszony kalafior to przekąska, która rzadko pojawia się na polskich stołach. Zdrowa, smaczna i prosta w wykonaniu kiszonka idealnie sprawdzi się jako przekąska prosto ze słoika, a także dodatek do sałatek. Poznaj szybki i prosty przepis krok po kroku!
Przepis na kiszony kalafior w słoiku
Przygotowanie:
Kalafiora dokładnie opłucz i podziel na niewielkie różyczki. Ułóż ciasno w słoikach wraz z resztą składników, podzieloną na 4 słoiki. Dodanie marchewki lub papryki sprawi, że nasze słoiczki będą apetyczne i kolorowe.
Przygotuj gorącą zalewę i zalej nią słoiki. Słoiki zakręć. Po 24 godzinach rozpocznie się fermentacja. Uwaga! Codziennie przez 3 dni delikatnie odkręcaj słoiki, tak aby gaz mógł się ulotnić. Po wygazowaniu, zakręć szczelnie i pozostaw do zakiszenia.
Do kiszonego kalafiora można dodać 1/3 małej łyżeczki kurkumy, aby uzyskać piękny żółty kolor.