Browin Przepiśnik - Domowy ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy

Trunki i napoje

2022-09-19 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0

Ocet jabłkowy - naturalny antyoksydant znany już w starożytności - to jeden z tych produktów, których nie może zabraknąć w naszej codziennej diecie. Wspiera odporność, układ trawienny, krwionośny i serce. Wpływa pozytywnie nie tylko na nasze wnętrze, ale również wygląd zewnętrzny, pomagając w walce z trądzikiem czy łupieżem. Prosty w przygotowaniu, ekologiczny — bo możemy go przygotować zarówno z całych jabłek, jak i gniazd nasiennych czy skórek, czyli odpadów powstałych przy tworzeniu słodkich wypieków lub przetworów na zimę. Król wśród kwasów spożywczych, którego właściwości, a także sposób spożywania, poznasz czytając nasz artykuł "Ocet jabłkowy - pij i stosuj na zdrowie!"

Przepis na domowy ocet jabłkowy

Przygotowanie:

Słoik o pojemności 3 L wyparz. Jabłka umyj i pokrój w ćwiartki. Nie obieraj ich (usuń jedynie ogonki), gdyż to na skórce znajduje się najwięcej cennych bakterii i drożdży istotnych w procesie fermentacji. To właśnie dlatego ocet jabłkowy możesz przygotować również z samych obierek, pozostałych po wcześniej wykorzystanych owocach. Jabłka przełóż do słoja i zalej przegotowaną, ostudzoną wodą. Dodaj miód (najlepiej wcześniej rozpuszczony w wodzie). Wymieszaj wszystko, w szyjce słoika umieść docisk (dzięki temu jabłka będą znajdować się cały czas pod powierzchnią płynu), a następnie zakręć słój i zamontuj rurkę fermentacyjną. Pozostaw do fermentacji na 2-3 tygodnie, mieszając miksturę przynajmniej raz dziennie. Gdy owoce zbrązowieją, przelej płyn przez sito i pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 3 tygodnie. Gdy płyn zacznie pachnieć octem, będzie to oznaczało, że produkt jest gotowy do spożycia.

Uwaga: W celu uzyskania optymalnego przebiegu procesu zalecamy użycie nietłukącego słoika do kiszenia o poj. 3 L z innowacyjną, bezuszczelkową, szczelną zakrętką (zabezpieczającą nastaw przed gromadzeniem się pleśni i bakterii) oraz rurką fermentacyjną w zestawie. Warto także użyć specjalnego docisku z funkcją sitka (fi 100), który idealnie zabezpieczy wsad.

Domowy ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

ocet jabłkowy

jak zrobić ocet jabłkowy

ocet jabłkowy właściwości

kwas jabłkowy



Newsletter