Browin Przepiśnik - Domowy, ostry sos dyniowy

Domowy, ostry sos dyniowy

Przetwory

2018-12-03 Drukuj przepis

Dynia to niedoceniane warzywo. Bogate w witaminy i składniki odżywcze świetnie sprawdza się w wielu formach — nie tylko jako zupa krem. Warto zatem poeksperymentować w kuchni i przygotować, chociażby pyszny, ostry sos dyniowy, który idealnie sprawdzi się w roli sosu do makaronu, pizzy czy jako dodatek do nachos. Jak zrobić sos dyniowy? Oto prosty i szybki przepis — krok po kroku.

Przepis na ostry sos dyniowy

Przygotowanie:

Dynię obierz i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż na patelni, aż zmięknie. Dodaj posiekaną paprykę i czosnek oraz przyprawy. Całość duś przez 10 minut do momentu, aż dynia będzie się łatwo rozgniatać. Całość przenieś do miski i rozgnieć lub zblenduj na gładką pastę. Następnie odstaw do wystygnięcia. Gotowy sos o niezwykłym smaku i oryginalnym kolorze doskonale nada się jako baza do pizzy lub dip do nachos.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!


Newsletter