Szukasz nietypowego nadzienia do naleśników? A może marzysz o słodkim smarowidle rozpływającym się w ustach? Delikatny miąższ bananów w połączeniu ze smakiem czekolady gwarantuje Ci niesamowite doznania. Słodką czekoladę z przepisu możesz wymienić również na jej gorzką wersję — wtedy krem sprawdzi się do tostów i słodkiego kakao. Przepis na ten dżem sprawdzi się szczególnie zimą - kiedy dostęp do świeżych polskich owoców jest ograniczony, ale w marketach nie brakuje bardziej egzotycznych propozycji!
Przepis na dżem bananowo-czekoladowy
Przygotowanie:
Banany obierz, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie je zblenduj. Odważ 1 kg miąższu i włóż do garnka. Dodaj sok z cytryny, cukier oraz opakowanie Frukta-Żelu — gotuj przez 4-5 minut ciągle mieszając. Jeśli lubisz mniej słodkie dżemy dodaj jedynie 350 g cukru - łasuchom polecamy natomiast większą ilość. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Garnek zdejmij z ognia, dodaj rozpuszczoną czekoladę i szybko wymieszaj. Masę natychmiast przelej do wyparzonych słoików. Słoiki zakręć i pozostaw do ostygnięcia. Dżem w zamkniętym słoiku możesz przechowywać do pół roku. Otwarte słoiki przetrzymuj w lodówce.
Designed by Freepik