Jeśli szukasz przepisu na domowy dżem malinowy, który będzie miał intensywny smak owoców i idealną konsystencję - ten sposób sprawdzi się doskonale. Dzięki dodatkowi pektyny całość szybko gęstnieje, a Ty nie musisz używać nadmiaru cukru. Efekt? Dżem o głębokim aromacie malin, lekko kwaskowy, naturalny i przepyszny. To doskonały dodatek nie tylko do pieczywa, ale także do deserów, naleśników czy ciast.
Przepis na dżem malinowy
Przygotowanie:
- Maliny wsyp do garnka, zasyp połową cukru, dodaj sok i skórkę z cytryny. Gotuj kilka minut, aż owoce się rozpadną.
- Wymieszaj resztę cukru z pektyną i dodaj do malin, dokładnie mieszając.
- Gotuj jeszcze 3–5 minut, aż masa zacznie gęstnieć.
- Gorący dżem przełóż do słoików i zakręć.