pixel
Browin Przepiśnik - Najlepszy dżem malinowy - przepis krok po kroku

Najlepszy dżem malinowy - przepis krok po kroku

Przetwory

2025-09-18 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Jeśli szukasz przepisu na domowy dżem malinowy, który będzie miał intensywny smak owoców i idealną konsystencję - ten sposób sprawdzi się doskonale. Dzięki dodatkowi pektyny całość szybko gęstnieje, a Ty nie musisz używać nadmiaru cukru. Efekt? Dżem o głębokim aromacie malin, lekko kwaskowy, naturalny i przepyszny. To doskonały dodatek nie tylko do pieczywa, ale także do deserów, naleśników czy ciast.

Przepis na dżem malinowy

Przygotowanie:

  1. Maliny wsyp do garnka, zasyp połową cukru, dodaj sok i skórkę z cytryny. Gotuj kilka minut, aż owoce się rozpadną.
  2. Wymieszaj resztę cukru z pektyną i dodaj do malin, dokładnie mieszając.
  3. Gotuj jeszcze 3–5 minut, aż masa zacznie gęstnieć.
  4. Gorący dżem przełóż do słoików i zakręć.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

akademia-domowego-smaku

dżem

dżem malinowy

przetwory

domowe przetwory