Kwiaty czarnego bzu posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Czarny bez zwalcza gorączkę, łagodzi kaszel, a dzięki dużej ilości witamin pomaga w podniesieniu odporności organizmu. Czarny bez ma jeszcze jedną zaletę — jego smak idealnie łączy się ze smakiem i aromatem truskawki, dzięki czemu stanowią pyszną parę, jeśli chodzi o przygotowywanie zimowych przetworów. Oto poradnik krok po kroku jak przygotować dżem truskawkowy z dodatkiem czarnego bzu.
Przepis na domowy dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu
Przygotowanie:
Owoce umyj, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki. Frukta-Żel wymieszaj z owocami, całość zagotuj cały czas intensywnie mieszając. Do owoców wsyp cukier i gotuj kilka minut, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj sok z cytryny i umyte kwiatostany bzu. Gotuj jeszcze 5 minut. Gorącą konfiturę przelej do wyparzonych słoików — zakręć i podstaw do góry dnem lub spasteryzuj.