Małe, ciemne i cierpkie owoce aronii kryją w sobie wiele cennych składników i witamin, a także istotne dla zdrowia polifenole, antocyjany i katechiny. Specyficzny smak jagód aronii sprawia, że owoce te nie są spożywane na surowo — można jednak utworzyć z nich pyszne i naprawdę smaczne przetwory. Jednym z nich jest dżem aroniowo — śliwkowy, łączący w sobie delikatny smak śliwek, a także moc wartości odżywczych pochodzących z aronii. Jak przygotować przetwory z aronii? Jak sprawić, by dżem aroniowy nie był gorzki?
Przepis na dżem z aronii i śliwek
Przygotowanie:
Aby aronia nie była cierpka - zalecamy wcześniej przemrozić ją minimum kilka dni w zamrażalniku. Owoce umyj. Śliwki wydryluj. Przełóż do garnka i zasyp cukrem. Podsmażaj na małym ogniu ok 10 minut, cały czas mieszając. Gdy dżem zacznie gęstnieć, dodaj sok z cytryny oraz Frukta-Żel. Jeszcze gorący dżem przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Pasteryzuj przez 20 minut. Odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Przepis, z którym dziś przychodzimy rozwieje wszystkie Twoje wątpliwości!