Połączenie czarnej porzeczki i jabłek to idealny pomysł na jesienno-zimowe przetwory. Czarna porzeczka jest bowiem prawdziwą bombą witaminy C, a jabłka zawierające dużo pektyn nadają całości słodyczy. Dżem powstały z połączenia tych dwóch owoców działa wzmacniająco na nasz organizm, pomaga obniżać cholesterol we krwi, poprawić krążenie i pozytywnie wpływać na pracę naszych jelit. Przekonaj się, jak w prosty sposób przygotować dżem z czarnej porzeczki i jabłek we własnej kuchni, a następnie zachwycaj bliskich swoimi domowymi przetworami!
Przepis na dżem z czarnej porzeczki i jabłek
Przygotowanie:
Porzeczki umyj, oczyść z gałązek, lekko osusz i umieść w garnku, a następnie lekko ugnieć je np. tłuczkiem do ziemniaków. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do porzeczki. Dodaj opakowanie Frukta-Żelu, a takze cukier. Cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia i podsmażaj na małym ogniu przez kwadrans. Odstaw do wystygnięcia. Następnie masę owocową lekko podgrzej i zblenduj - gotuj 15 minut i przełóż jeszcze gorące do czystych, wyparzonych słoików. Jeśli lubisz bardzo gęste dżemy - ponownie ostudź owoce, a następnie znów zagotuj. Przelej do słoików. Zakręć i zapasteryzuj.