Czerwona porzeczka to roślina, którą często można spotkać w przydomowych ogrodach. Jej owoce — chętnie zjadane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych są świetnym dodatkiem m.in. do deserów i ciast w tym słodkiej bezy. Owoce porzeczki warto jednak ze względu na jej zdrowotne właściwości wykorzystać również do przygotowania zdrowych przetworów na zimę. Jak wykonać dżem z czerwonej porzeczki? Przepis jest naprawdę prosty, a słodycz przygotowywanego dżemu możesz dostosować do swoich preferencji!
Przepis na dżem z czerwonej porzeczki
Przygotowanie:
Porzeczki umyj, oczyść z gałązek, lekko osusz i umieść w garnku. Dodaj opakowanie Frukta-Żelu, a takze cukier. Jego ilość dobierz do swoich preferencji oraz stopnia kwaśności owoców. Całość wymieszaj i zagotuj, nie doprowadzając do przypalenia masy. Gdy na wierzchu zbierze się piana - zbierz ją i gotuj całość jeszcze przez 3-5 minut. Gorący dżem przełóż do wyparzonych, czystych słoików. Szczelnie zamknij i odstaw do wystygnięcia w pozycji do góry dnem. Słoiki możesz również zapasteryzować.