Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków, słyszymy to od dziecka i dobrze, bo faktycznie wiele w tym prawdy. Warto zatem zacząć dzień zdrowo i pożywnie, zwłaszcza w weekend, kiedy mamy trochę więcej czasu na przygotowanie posiłków. Częstym składnikiem naszych śniadań bywają jajka, gotowane na miękko bądź twardo lub podawane w formie popularnej jajecznicy. Jeśli jednak taka ich forma trochę Ci się już przejadła, mamy dla Ciebie propozycję na jajko w innej odsłonie. Wypróbuj koniecznie, zwłaszcza z własnoręcznie zrobionym domowym pieczywem.
Jajko zapiekane w bułce
Wypieki
2020-09-11
Jako pierwsze przygotować musisz bułki. Z wymienionych składników wyrób ciasto — do uzyskania masy o elastycznej konsystencji, by ciasto odchodziło od naczynia. Pozostaw na ok. 1 godz. pod przykryciem w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie wyrób (wystarczy przez krótki czas) i uformuj z niego bułki. Z podanej ilości wyjdą 4 większe lub 6 mniejszych bułek. Pozostaw je ponownie w ciepłym miejscu — do wyrośnięcia, by ciasto podwoiło swą objętość. Bułki posyp wybranymi ziarnami. W międzyczasie do rozgrzewającego się piekarnika wstaw miseczkę z wodą, dzięki czemu bułki będą miały chrupiącą skórkę, a miękisz pozostanie wilgotny. Piecz w piekarniku nagrzanym do. 200°C przez 20-25 min do zarumienia.
Pieczarki obierz, umyj wraz z natką pietruszki i całość drobno posiekaj. Podsmaż na rozgrzanej oliwie pieczarki, dodaj poszatkowaną rukolę i smaż, aż odparuje woda. Dopraw solą i pieprzem. Górę bułki odetnij, środek wydrąż. Masę grzybową ułóż na dnie bułki, następnie wbij jajko i przykryj wierzchem. Bułkę umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. W tym czasie przygotuj sałatkę. Umyj pomidora, osusz i pokrój w małą kostkę. Cebulę posiekaj i wymieszaj z pomidorem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą, pieprzem i odrobiną chili do smaku. Całość skrop oliwą i dokładnie wymieszaj.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!