Browin Przepiśnik - Jeżyny w soku

Jeżyny w soku

Przetwory

2020-06-29 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Jeżyny w soku to doskonały dodatek do herbaty w zimowe wieczory. Owoce te sprawdzą się także jako dodatek do owsianki czy jogurtu. Jeżyny w soku nadadzą się również do kaszy jaglanej, ciast i lodów. Pyszne i aromatyczne, a co najważniejsze zdrowe, bo prócz witaminy B i C zawierają także prowitaminę A, magnez, wapń potas i pektyny regulujące poziom cholesterolu.

Przepis na jeżyny w soku

Przygotowanie:

Świeżo zerwane (lub kupione) jeżyny umyj delikatnie i odsącz na sicie. Gdy woda ścieknie, ułóż je warstwowo w naczyniu, każdą warstwę przesypując cukrem. Owoce pozostaw tak na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce. Gdy jeżyny puszczą sok, przełóż je razem z sokiem do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj przez 1 godzinę. Owoce są po tym czasie gotowe na leżakowanie w domowej spiżarni!

Designed by Freepik
...bo domowe jest lepsze!

przetwory

słoik

słoiki

jeżyny

sok