Jeżyny w soku to doskonały dodatek do herbaty w zimowe wieczory. Owoce te sprawdzą się także jako dodatek do owsianki czy jogurtu. Jeżyny w soku nadadzą się również do kaszy jaglanej, ciast i lodów. Pyszne i aromatyczne, a co najważniejsze zdrowe, bo prócz witaminy B i C zawierają także prowitaminę A, magnez, wapń potas i pektyny regulujące poziom cholesterolu.
Przepis na jeżyny w soku
Przygotowanie:
Świeżo zerwane (lub kupione) jeżyny umyj delikatnie i odsącz na sicie. Gdy woda ścieknie, ułóż je warstwowo w naczyniu, każdą warstwę przesypując cukrem. Owoce pozostaw tak na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce. Gdy jeżyny puszczą sok, przełóż je razem z sokiem do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj przez 1 godzinę. Owoce są po tym czasie gotowe na leżakowanie w domowej spiżarni!