pixel
Browin Przepiśnik - Karp w garnku rzymskim

Karp w garnku rzymskim

Ryby

2024-12-11 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Karp to nie tylko charakterystyczne dzwonki, smażone w panierce na patelni czy przyrządzane w galarecie z warzywami. Ryba ta, bogata w witaminy A, B1, B2, B3, B6, B12, D i K, a także w fosfor, kwasy omega-3 oraz białko, to świetny materiał na naprawdę wiele różnych dań. Tradycyjnie karp kojarzony jest z wieczerzą wigilijną, ale warto się przekonać, że doskonale smakuje nie tylko w typowej wersji świątecznej. Dziś przedstawimy Wam jeden z pomysłów naszych ekspertów - przepis na aromatycznego karpia przygotowanego w garnku rzymskim! Jeśli ktoś myślał, że w garnku takim można zrobić jedynie chrupiący chleb czy gulasz, będzie mile zaskoczony. Bo garnki rzymskie to naczynia o wielkich możliwościach - a w towarzystwie karpia mają okazję poczuć się jak ...ryba w wodzie;) Sprawdźcie sami - pozwólcie karpiowi przemówić pełnią smaku!

Przepis na karpia w garnku rzymskim

Przygotowanie:

Mieszając wodę z solą, cukrem oraz "Marynatą do ryb" przygotuj zalewę. Oczyszczonego karpia zamarynuj i pozostaw na minimum 8-12 godzin w lodówce. Po tym czasie pokrój rybę w dzwonki. Jeśli lubisz ostre smaki, to delikatnie oprósz karpia "Ostrymi Kąskami do szynkowaru" lub szczyptą papryczki chilli.

Garnek rzymski namocz w całości w letniej wodzie. Powinno to potrwać nie krócej niż 20 minut. Po namoczeniu umieść w garnku dzwonka karpia i podlej je 1/2 szklanki wody lub białym, wytrawnym winem. Warzywa pokrój w plasterki i oprósz delikatnie solą oraz ulubionymi przyprawami, a następnie obłóż nimi rybę. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Przykryj garnek rzymski pokrywą i umieść w zimnym piekarniku. Nastaw temperaturę na 150°C. Po nagrzaniu się piekarnika piecz karpia 40 minut, po czym zdejmij pokrywę i pozostaw danie w piekarniku jeszcze na ok. 10-15 minut.

I gotowe. Karpia możesz serwować na stół bezpośrednio w garnku rzymskim - tylko uważaj, by się nie oparzyć (i użyj kuchennej podstawki pod gorące naczynia). Tak podany karpik bez wątpienia pobudzi apetyt nawet tych biesiadników, którzy dotąd nie mieli okazji, by odpowiednio docenić tę królewską rybę. 

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

przepis na karpia

jak zrobić karpia

karp z piekarnika

karp wigilijny

naczynie rzymskie