pixel
Browin Przepiśnik - Karp z szynkowaru

Karp z szynkowaru

Ryby

2024-11-30 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Szynkowar kojarzy Ci się z parzoną szynką, mięsnymi potrawkami i mielonkami? Prawidłowo! Jednak powinien kojarzyć Ci się również z dużo większymi możliwościami, z jakich warto skorzystać. To urządzenie ma naprawdę ogromny potencjał - pomimo swojej nazwy szynkowar jest idealny do przyrządzania również wegetariańskich potrawek oraz... ryb! I właśnie na rybę, a dokładniej karpia, mamy dziś dla Was sprawdzony przepis. Rybny baton idealnie nadaje się na kanapki. Będzie również ciekawą odmianą dla standardowego karpia, smażonego w dużej ilości oleju. Jeśli lubisz zdrowe i niskotłuszczowe dania - ten przepis jest idealny dla Ciebie!

Przepis na wędlinę rybną z karpia

Przygotowanie:

Karpia umyj i dokładnie wyfiletuj, pozbawiając go skóry, ości i głowy. Oczyszczone mięso zmiel przez drobne oczka maszynki (2 mm). Warzywa pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Podlej połową szklanki wody, a następnie podduś, dodając masło. Oprósz warzywa szczyptą cukru. Ostudź, a następnie dodaj do zmielonego karpia. Całość dopraw. Dodaj jajko. Dokładnie wymieszaj, aby powstała masa była jednolita. Szynkowar wyłóż osłonką tak, by warstwa z przyprawami była skierowana do wnętrza urządzenia, które zostanie wypełnione wsadem. Włóż do szynkowaru masę rybną, dokładnie ubijając kolejne wkładane warstwy. Parz w temperaturze wody ok. 80°C , aż środek wsadu osiągnie 60-65°C. Następnie wyjmij szynkowar z gorącej wody i pozostaw do ostudzenia. Gdy szynkowar będzie chłodny, przełóż go do lodówki, najlepiej na całą noc. W ten sposób rybna wędlina stężeje. Uwaga! Na żadnym z tych etapów nie otwieraj szynkowaru! Po schłodzeniu wyjmij szynkowar, otwórz go i wyjmij gotową potrawę. Przed podaniem odklej włókninę osłonki - przyprawy powinny pozostać na rybie.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

karp

karp na wigilię

jak zrobić karpia

potrawy na święta

przepisy z szynkowaru

domowa wędlina