Kiszonki to świetny sposób na uzupełnienie witamin i zadbanie o odporność, która w ostatnim czasie jest niezwykle pożądana. Lato to najlepszy czas na zrobienie pysznej i zdrowej żywności fermentowanej. Kiszenie kojarzy nam się głównie z ogórkami, co jest wielkim spłyceniem tematu, gdyż kisić możemy niemalże wszystko, nawet owoce. My wybraliśmy czerwoną paprykę, która jest bogatym źródłem witaminy C i betakarotenu. Wypróbuj koniecznie ten przepis. Kiszona papryka smakuje wybornie!
Przygotowanie
Z umytej papryki wydrąż gniazda nasienne, następnie pokrój ją w paski o szerokości ok. 2-3 cm. Tak przygotowaną umieść w słoikach, do każdego dodaj koperek, cukier, przyprawy, chrzan i czosnek.
Słoiki z papryką zalej zimną solanką i dokładnie zakręć.
Po 2 dniach delikatnie odkręć słoiczki, aby uwolnił się gaz fermentacyjny. Następnie zakręć je ponownie. Po tygodniu papryka będzie gotowa do zjedzenia.
Wskazówka: do kiszonek świetnie sprawdzą się dociski do przetworów.