Brukselka ma zarówno swoich wielbicieli, jak i przeciwników. Jej intensywny i charakterystyczny smak może nie przypaść każdemu do gustu — jednego nie można jej jednak odmówić. Warzywo to jest bogate w wiele cennych składników m.in. witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. W brukselce znaleźć można również wiele minerałów: żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń, mangan, selen oraz potas. W tej małej kulce matka natura zawarła również przeciwutleniacze, które chronią nasze komórki przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Jedno jest więc pewne — warto jeść brukselkę, zarówno w sezonie, jak i zimą w postaci marynowanej. Brukselka ze słoika podobnie jak i jej świeża wersja nadaje się do jedzenia na ciepło, również z masłem i bułką tartą. Dodatkowo sprawdzi się jako składnik sałatek lub idąc śladem ogórka kiszonego jako... przekąska między posiłkami!
Przepis na marynowaną brukselkę
Przygotowanie:
Brukselkę umyj i usuń z niej zepsute lub zwiędnięte listki, a następnie włóż ją do dużego garnka i sparz wrzątkiem. Warzywa przełóż ciasto do słoików. Przygotuj zalewę. Ocet, sól, cukier oraz wodę zagotuj wraz z nasionami kopru i zielem angielskim. Zalej brukselkę zalewą, zakręć słoiki i poddaj je pasteryzacji we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut. Następnie wyjmij słoiki z garnka i pozostaw do ostygnięcia w chłodnym miejscu.