Uwielbiasz kiszonki, ale znudziły Ci się już ogórki i kapusta? Chcesz wprowadzić do swojej kuchni powiew świeżości i spróbować czegoś nowego? Mamy dla Ciebie przepis idealny! Kiszony kalafior z pestkami granatu to propozycja dla wszystkich osób, lubiących niebanalne połączenia oraz smaki wychodzące poza schematy i tradycje! Kiszony kalafior jest jędrny i chrupiący — nadaje się jednakowo do jedzenia, jako dodatek do kanapek, jak i jako składnik sałatek. Dodatek pestek granatu sprawia, że kiszonka nabiera słodkiego posmaku, ciekawego aromatu i zasmakuje nawet najbardziej wybrednym!
Przepis na kiszonego kalafiora z granatem
Przygotowanie:
Kalafior umyj i podziel na różyczki. Rozłóż do słoików, a następnie uzupełnij słoiki pestkami z granatów (po pół owocu na każdy słoik). Dodaj do każdego słoika: 1/2 łyżeczki gorczycy, 5 ziaren pieprzu, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę suszonego kopru oraz 2 duże ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Opcjonalnie możesz dodać do kalafiora także liście winogrona lub chrzanu w celu podkreślenia smaku kiszonki. Przygotuj zalewę, dodając na każdy 1 L przegotowanej wody 1 czubatą łyżeczkę soli i dokładnie mieszając, aż sól się rozpuści. Wystudź zalewę, a następnie, gdy jej temperatura osiągnie ok. 40°C - zalej nią słoiki.
Nasza rada:
Kalafior po zalaniu warto zabezpieczyć od góry dociskiem do przetworów, aby warzywa podczas kiszenia cały czas znajdowały się całkowicie pod zalewą.