Browin Przepiśnik - Kiszony kalafior z granatem

Kiszony kalafior z granatem

Przetwory

2024-05-13 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2
ulubione

Uwielbiasz kiszonki, ale znudziły Ci się już ogórki i kapusta? Chcesz wprowadzić do swojej kuchni powiew świeżości i spróbować czegoś nowego? Mamy dla Ciebie przepis idealny! Kiszony kalafior z pestkami granatu to propozycja dla wszystkich osób, lubiących niebanalne połączenia oraz smaki wychodzące poza schematy i tradycje! Kiszony kalafior jest jędrny i chrupiący — nadaje się jednakowo do jedzenia, jako dodatek do kanapek, jak i jako składnik sałatek. Dodatek pestek granatu sprawia, że kiszonka nabiera słodkiego posmaku, ciekawego aromatu i zasmakuje nawet najbardziej wybrednym!

Przepis na kiszonego kalafiora z granatem

Przygotowanie:

Kalafior umyj i podziel na różyczki. Rozłóż do słoików, a następnie uzupełnij słoiki pestkami z granatów (po pół owocu na każdy słoik). Dodaj do każdego słoika: 1/2 łyżeczki gorczycy, 5 ziaren pieprzu, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę suszonego kopru oraz 2 duże ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Opcjonalnie możesz dodać do kalafiora także liście winogrona lub chrzanu w celu podkreślenia smaku kiszonki. Przygotuj zalewę, dodając na każdy 1 L przegotowanej wody 1 czubatą łyżeczkę soli i dokładnie mieszając, aż sól się rozpuści. Wystudź zalewę, a następnie, gdy jej temperatura osiągnie ok. 40°C - zalej nią słoiki.

Nasza rada:

Kalafior po zalaniu warto zabezpieczyć od góry dociskiem do przetworów, aby warzywa podczas kiszenia cały czas znajdowały się całkowicie pod zalewą.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

kiszony kalafior

kiszony kalafior przepis

kiszenie kalafiora

jak kisić kalafior