Rabarbar to cenne źródło antyoksydantów, ponadto zawiera błonnik, kwas foliowy i cenne dla organizmu pierwiastki. Łodygi tej rośliny mają charakterystyczny cierpko-kwaśny smak, który idealnie komponuje się z różnego rodzaju wypiekami i deserami. Czerwiec to ostatnia chwila na zbiory rabarbaru. Dlatego nie czekaj, przygotuj przetwory z jego udziałem. Polecamy nasz przepis.
Przepis na konfiturę rabarbarową
Przygotowanie:
Umyty rabarbar pokrój na małe, 1,5 cm kawałki, przełóż do garnka. Dodaj Frukta-Żel, sok z cytryny i imbir. Smaż dokładnie mieszając przez 2-3 minuty, a następnie dodaj cukier. Mieszaj, aż cukier się nie rozpuści. Następnie podsmażaj jeszcze przez 10 minut, nie dopuść jednak do całkowitego rozpuszczenia się kawałków rabarbaru. Przelej do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.