Konfitura żurawinowa zwykle kojarzona jest jedynie jako dodatek do pieczonych mięs lub oscypków. My podpowiadamy jednak, by zrobić jej więcej, bo konfitura ta idealnie nadaje się także na kanapki, do deserów oraz herbat, które z dodatkiem miodu i imbiru pozwolą Ci rozgrzać się i wzmocnić swoją odporność. Przygotowanie konfitury żurawinowej nie jest trudne, a jej właściwości zdecydowanie pozytywnie wpłyną na Twoje zdrowie! Nie czekaj więc i już zapamiętuj przepis! Konfiturę bowiem możesz przygotowywać przez cały rok — zarówno z owoców świeżych, jak i tych mrożonych!
Przepis na konfiturę żurawinową
Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę, miód, cukier oraz przyprawy. Zagotuj, aż składniki się rozpuszczą. Dodaj 700 g umytej żurawiny oraz starte jabłka. Podsmażaj na małym ogniu ok pół godziny, cały czas mieszając. Następnie dodaj pozostałe owoce i smaż 15 minut, aż całość zgęstnieje. Gorącą konfiturę przelej do słoików i zapasteryzuj.