pixel
Browin Przepiśnik - Marynowane ogórki po japońsku

Marynowane ogórki po japońsku

Przetwory

2025-08-12 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Szukasz pomysłu na zdrową, lekką i zarazem pełną wyjątkowego smaku przekąskę? Marynowane ogórki po japońsku to doskonały wybór! Ta prosta, ale aromatyczna potrawa pochodzi z kraju kwitnącej wiśni i zachwyca nie tylko smakiem, ale także właściwościami odżywczymi. Idealne na letnie dni, do obiadu czy jako dodatek do lunchboxa.

Przepis na marynowane ogórki po japońsku

Przygotowanie:

  1. Ogórka dokładnie umyj i osusz.
  2. Pokrój ogórka na cienkie plastry o grubości około 3 mm.
  3. Przełóż plastry do miski, posyp solą i wymieszaj, aby równomiernie się rozprowadziła. Odstaw na 15 minut, aby ogórki puściły wodę.
  4. W słoiku układaj ogórki warstwami, dodając do każdej trochę sezamu, szczypiorku i posiekanego czosnku.
  5. Posyp całość pieprzem i polej olejem sezamowym.
  6. W osobnym naczyniu wymieszaj wodę z octem ryżowym, a następnie zalej tą mieszanką ogórki w słoiku tak, aby były całkowicie przykryte.
  7. Zamknij słoik. Ogórki potrzebują minimum 2h na zamarynowanie.
  8. Po 6h warto schować je do lodówki. Wytrzymają maksymalnie 2 tygodnie.

Opcjonalnie: Jeśli tylko posiadacie w domu „mirin” to warto dodać do zalewy 2-3 łyżki tego japońskiego specyfiku! 😉 

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

#akademia-domowego-smaku #ogorki #Tsukemono #przetwory #kuchniajaponska