Szukasz pomysłu na zdrową, lekką i zarazem pełną wyjątkowego smaku przekąskę? Marynowane ogórki po japońsku to doskonały wybór! Ta prosta, ale aromatyczna potrawa pochodzi z kraju kwitnącej wiśni i zachwyca nie tylko smakiem, ale także właściwościami odżywczymi. Idealne na letnie dni, do obiadu czy jako dodatek do lunchboxa.
Przepis na marynowane ogórki po japońsku
Przygotowanie:
- Ogórka dokładnie umyj i osusz.
- Pokrój ogórka na cienkie plastry o grubości około 3 mm.
- Przełóż plastry do miski, posyp solą i wymieszaj, aby równomiernie się rozprowadziła. Odstaw na 15 minut, aby ogórki puściły wodę.
- W słoiku układaj ogórki warstwami, dodając do każdej trochę sezamu, szczypiorku i posiekanego czosnku.
- Posyp całość pieprzem i polej olejem sezamowym.
- W osobnym naczyniu wymieszaj wodę z octem ryżowym, a następnie zalej tą mieszanką ogórki w słoiku tak, aby były całkowicie przykryte.
- Zamknij słoik. Ogórki potrzebują minimum 2h na zamarynowanie.
- Po 6h warto schować je do lodówki. Wytrzymają maksymalnie 2 tygodnie.
Opcjonalnie: Jeśli tylko posiadacie w domu „mirin” to warto dodać do zalewy 2-3 łyżki tego japońskiego specyfiku! 😉