pixel
Browin Przepiśnik - Marynowane patisony

Marynowane patisony

Przetwory

2019-07-15 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Patison to odmiana dyni zwyczajnej. To warzywo, które świetnie nadaje się do marynowania. Stanowi ono świetną alternatywę dla powszechnie znanych konserwowych ogórków i jak one może być serwowany do kanapek lub jako dodatek do obiadu. 

Przygotowanie:

W czystych słoikach upchnij ciasno umyte wcześniej, małe patisony. (Jeśli dysponujesz tylko większymi okazami, możesz je przekroić na mniejsze kawałki). 

Składniki zalewy zagotuj razem w garnku.

Do każdego słoika dodaj plastry cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,  8 ziaren pieprzu, łyżeczkę gorczycy, gałązkę kopru.

Całość zalej gorącą zalewą. Uważaj aby sie nie poparzyć!

Słoiki zamknij szczelnie i pasteryzuj przez ok 15 min.

GOTOWE!

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

marynowane warzywa

patison marynowany

przetwory na zimę

pomysł na patisony

konserwowe patisony