Jabłka to owoce dostępne przez cały rok. Istnieje wiele sposobów wykorzystania ich kulinarnie. Jednym z nietuzinkowych przetworów z tego rajskiego owocu jest masło jabłkowe. To świetna alternatywa dla tradycyjnego, śmietankowego smarowidła, które ma ponad 80% zawartości tłuszczu. Z typowym masłem ma niewiele wspólnego, a jego nazwa związana jest z gładką aksamitną konsystencją i zwartą maślaną strukturą. To produkt wskazany zarówno dla osób na diecie, wegan, jak i tych z nietolerancją laktozy. Z uwagi na swój owocowy smak, przypadnie do gustu także dzieciom.
To doskonały dodatek do jogurtów, owsianek, kanapek, naleśników, ciast, ale także serów czy mięs, np. z grilla.
Przygotowanie:
Jabłka umyj, obierz i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój je na mniejsze kawałki, dodaj sok z cytryny i gotuj na małym ogniu ok. 1 godziny. Po tym czasie masę zblenduj lub przetrzyj przez sitko. Dodaj przyprawy, ewentualnie cukier i ponownie gotuj przez ok. 4-4,5 godziny aż do odparowania wody. Długość gotowania i ilość otrzymanego produktu zależy od rodzaju użytych jabłek. Gotowe masło powinno mieć zwartą strukturę, maślaną konsystencję oraz ciemny kolor wynikający ze skarmelizowania się cukru – zarówno tego zawartego w owocach, jak i tego dodanego do masy. Masło umieść w wyparzonych słoikach i zapasteryzuj, dzięki czemu będzie można je dłuższej przechowywać. Jeśli planujesz zjeść je w ciągu dwóch tygodni, pasteryzacja nie jest konieczna, wystarczy słoiki umieścić w lodówce.