"/>
Browin Przepiśnik - Mielonka z jajkiem - szynkowar

Mielonka z jajkiem - szynkowar

Mięso i wędliny

2019-03-06 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 4.75 | ilość ocen: 6

Masz dość wędlin ze sklepu, w których pełno jest chemii i substancji ulepszających? Mamy na to sposób! Odkryj sekrety domowego wędliniarstwa i zaskocz swoich bliskich pysznymi aromatycznymi wędlinami. Szybko i łatwo wykonasz je używając szynkowara, który pozwoli Ci na przygotowanie mielonek, batonów i mięsiw bez dużej utraty mikroelementów i wartości odżywczych!

Wybierając szynkowar stawiasz na wysoką jakość przygotowanych przez siebie potraw. Kupując mięso z zaufanego źródła i własnoręcznie je przygotowując zyskujesz wędliny pozbawione konserwantów i sztucznych dodatków. Postaw na prawdziwy smak. 

Niech ten prosty przepis na mielonkę z jajkiem pozwoli Ci odkryć wyjątkowy smak własnych wyrobów wędliniarskich. Połączenie boczku, łopatki i jajka to smaczna propozycja na kanapkę, która z pewnością wzbudzi zainteresowanie najmłodszych. 

Dzięki zostawaniu szynkowara przygotujesz zwarty blok mięsny, który łatwo pokroisz i ułożysz na pieczywie. Nie bój się eksperymentować i próbować innych przepisów. Jeśli lubisz suszone owoce, dodaj je do mięsa i zyskaj na nucie słodkości. Mięso warto doprawić mieszanką przypraw, będzie wówczas bardziej aromatyczne i zyska na smaku. Dobierając przyprawy i zioła postaw na to, co lubisz lub zdaj się na nas. 

Szynkowar nie pochlania zapachów, możesz w nim przygotować pyszne rolady, szynki, schaby, a nawet pasztety. To urządzenie nie tylko do mięsnych dań, idealnie sprawdzi się też w kuchni wegetarianina. W naszej ofercie znajdziesz trzy rodzaje szynkowarów -       0,8 kg, 1,5 kg i 3 kg. Wybierz ten, który spełni Twoje potrzeby najlepiej. 

Jak przygotować mielonkę z jajkiem?

Przepis na mielonkę z szynkowaru

Przygotowanie:

Mięso zmiel w maszynce, najlepiej używając sita o oczkach 5 mm. Dodaj sól, saletrę oraz resztę przypraw. Całość dobrze wymieszaj, szczelnie przykryj i umieść w lodówce na 24 h. Po tym czasie wyjmij mięso dodaj żelatynę i 50 ml zimnej wody, wciśnij czosnek i dobrze wymieszaj.
Masę mięsną ułóż w szynkowarze warstwami, dobrze ubijając. Podczas układania warstw kolejno włóż jajka tak, aby mięso dokładnie je otoczyło. Szynkowar powinien być maksymalnie wypełniony. Zamknięty szynkowar wstaw do garnka z wodą. Poziom wody musi być co najmniej taki, jak poziom mięsa w szynkowarze. W szynkowarze oraz garnku z wodą umieść termometry. 

Parz (ok. 1,5 -2 h) do momentu, aż na termometrze umieszczonym wewnątrz szynkowaru będzie 69°C, natomiast temperatura wody nie powinna przekroczyć 80-85°C . Po parzeniu, nie otwierając szynkowaru wystudź całość - np. wkładając szynkowar do komory zlewozmywaka wypełnionej zimną wodą. Później wypełniony mięsem szynkowar umieść na 8 godzin w lodówce. Po tym czasie wyjmij mięso. Zazwyczaj mięso dokładnie i szczelnie dopasowuje się do szynkowaru, dlatego by ułatwić sobie zadanie, wpuść pod mięso powietrze, np. za pomocą trzonka łyżki czy widelca wbitego wzdłuż ścianki szynkowaru – i dodatkowo polej szynkowar z zewnątrz gorącą wodą.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

z szynkowaru

z szynkowara

zdrowa wędlina z szynkowara

mięso z szynkowara

zostańwdomu

zostanwdomu



Newsletter