Dla wielbicieli wyrazistych, kwaśnych smaków i zawsze atrakcyjnych przystawek, mamy przepis na marynowane ogórki, które zawsze wychodzą, a ze stołu znikają w szybkim tempie. Nie czekaj, zakonserwuj ogórki i ciesz się ich charakterystycznym smakiem przez wiele miesięcy, zwłaszcza zimą. To świetny dodatek do kanapek, past i obiadów. Ogórki konserwowe tradycyjnie łączy się przede wszystkim z mięsami i wędlinami, ale świetnie sprawdzą się także w połączeniu z wieloma innymi daniami - warto spróbować i podkreślić smak także dań wegetariańskich!
Przepis na ogórki konserwowe
Przygotowanie:
- Ogórki umyj i umieść ciasno w słoikach, wraz ze wszystkimi przyprawami. Polecamy stosowanie docisku do przetworów, dzięki któremu ogórki cały czas będą znajdować się pod powierzchnią zalewy. Docisk ułatwi ponadto odcedzanie zawartości słoika.
- Przygotuj zalewę. Wszystkie jej składniki umieść w garnku i zagotuj. Gorącą zalewą uzupełnij słoiki i dobrze je zakręć.
- Teraz kolej na pasteryzację. Słoiki z jeszcze gorącą zawartością umieść w garnku z wodą. Zaczekaj, aż woda zacznie wrzeć i od tego momentu pasteryzuj słoiki 8 minut. Nie przekraczaj tego czasu, aby ogórki pozostały twarde.
- Po pasteryzacji słoiki wyjmij z garnka i pozostaw do wystygnięcia.
Uwaga: Ogórki pod wpływem octu i pasteryzacji delikatnie zmienią barwę.