Dla wielbicieli wyrazistych, kwaśnych smaków i zawsze atrakcyjnych przystawek, mamy przepis na marynowane ogórki, które zawsze wychodzą, a ze stołu znikają w szybkim tempie. Nie czekaj, zakonserwuj ogórki i ciesz się ich charakterystycznym smakiem przez wiele miesięcy, zwłaszcza zimą. To świetny dodatek do kanapek, past i obiadów. Ogórki konserwowe tradycyjnie łączy się przede wszystkim z mięsami i wędlinami, ale świetnie sprawdzą się także w połączeniu z wieloma innymi daniami - warto spróbować i podkreślić smak także dań wegetariańskich!
Przepis na ogórki konserwowe
Przygotowanie:
Ogórki umyj i umieść ciasno w słoikach, wraz ze wszystkimi przyprawami. Polecamy stosowanie docisku do przetworów, dzięki któremu ogórki cały czas będą znajdować się pod powierzchnią zalewy. Docisk ułatwi ponadto odcedzanie zawartości słoika.
Przygotuj zalewę. Wszystkie jej składniki umieść w garnku i zagotuj. Gorącą zalewą uzupełnij słoiki i dobrze je zakręć. Teraz kolej na pasteryzację. Słoiki z jeszcze gorącą zawartością umieść w garnku z wodą. Zaczekaj, aż woda zacznie wrzeć i od tego momentu pasteryzuj słoiki 8 minut. Nie przekraczaj tego czasu, aby ogórki pozostały twarde. Po pasteryzacji słoiki wyjmij z garnka i pozostaw do wystygnięcia.
Uwaga: Ogórki pod wpływem octu i pasteryzacji delikatnie zmienią barwę.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!