Te ogórki małosolne to prawdziwa perełka w świecie domowych przetworów. Przepis Dawida Jedynaka, przygotowany w ramach Akademii Domowego Smaku, łączy tradycję z nutą nowoczesności. Miód i cytryna nadają zalewie niepowtarzalny smak i aromat, który sprawi, że trudno będzie Ci się od nich oderwać. To idealny dodatek do kanapek, sałatek czy obiadów.
Przepis na ogórki małosolne w zalewie miodowo-cytrynowej
Przygotowanie:
- Umyte ogórki włóż do miski z lodowatą wodą i pozostaw na około 1 godzinę, aby dłużej zachowały świeżość.
- W tym czasie przygotuj zalewę - na każdy litr wody dodaj 1 łyżkę soli, zagotuj i odstaw do przestudzenia.
- Do słoików włóż koper oraz liście porzeczki, winorośli lub dębu (dla zachowania chrupkości).
- Dodaj obrane ząbki czosnku.
- Cytrynę przekrój na pół, wyciśnij sok do słoika, a wyciśnięte połówki włóż do środka.
- Ogórki ułóż pionowo i ciasno jeden obok drugiego.
- Opcjonalnie dodaj nieco trawy cytrynowej dla aromatu.
- Zalej ogórki przestudzoną zalewą, a następnie dodaj miód.
- Zakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 24 godziny.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!