pixel
Browin Przepiśnik - Ogórki małosolne w zalewie miodowo-cytrynowej

Ogórki małosolne w zalewie miodowo-cytrynowej

Przetwory

2025-08-11 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Te ogórki małosolne to prawdziwa perełka w świecie domowych przetworów. Przepis Dawida Jedynaka, przygotowany w ramach Akademii Domowego Smaku, łączy tradycję z nutą nowoczesności. Miód i cytryna nadają zalewie niepowtarzalny smak i aromat, który sprawi, że trudno będzie Ci się od nich oderwać. To idealny dodatek do kanapek, sałatek czy obiadów.

Przepis na ogórki małosolne w zalewie miodowo-cytrynowej

Przygotowanie:

  1. Umyte ogórki włóż do miski z lodowatą wodą i pozostaw na około 1 godzinę, aby dłużej zachowały świeżość.
  2. W tym czasie przygotuj zalewę - na każdy litr wody dodaj 1 łyżkę soli, zagotuj i odstaw do przestudzenia.
  3. Do słoików włóż koper oraz liście porzeczki, winorośli lub dębu (dla zachowania chrupkości).
  4. Dodaj obrane ząbki czosnku.
  5. Cytrynę przekrój na pół, wyciśnij sok do słoika, a wyciśnięte połówki włóż do środka.
  6. Ogórki ułóż pionowo i ciasno jeden obok drugiego.
  7. Opcjonalnie dodaj nieco trawy cytrynowej dla aromatu.
  8. Zalej ogórki przestudzoną zalewą, a następnie dodaj miód.
  9. Zakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 24 godziny.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

#akademia-domowego-smaku #ogorki #ogorkimalosolne #przetwory #domoweprzetwory