Jeśli szukasz czegoś wyjątkowego, co doda charakteru Twoim kanapkom, mięsom czy sałatkom – ogórki w zalewie miodowo-musztardowej będą strzałem w dziesiątkę! Słodycz miodu, delikatna ostrość musztardy i aromatyczne przyprawy tworzą połączenie, które zachwyci każdego. Idealne zarówno jako dodatek do obiadu, jak i szybka przekąska do pracy czy szkoły. A co najlepsze – możesz przygotować je na bieżąco lub zapasteryzować i cieszyć się ich smakiem całą zimę.
Przepis na ogórki w zalewie miodowo-musztardowej
Przygotowanie:
- W garnku łączymy wodę, ocet jabłkowy, gorczycę, sól i przyprawę curry. . Doprowadź całość do wrzenia, a następnie odstaw do ostygnięcia.
- Do wystudzonej zalewy dodaj musztardę i miód, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Umyte ogórki schłódź w zimnej wodzie, osusz i pokrój na kawałki.
- Następnie przekładamy do słoika razem z przyprawami.
- Wlewamy zalewę i odstawiamy na minimum pięć dni, by nabrały smaku lub pasteryzujemy i chowamy na zimę.