Browin Przepiśnik - Oryginalne przepisy na wina zimowe czyli jakie wino zrobić kiedy nie ma sezonu na owoce?

Oryginalne przepisy na wina zimowe czyli jakie wino zrobić kiedy nie ma sezonu na owoce?

Trunki i napoje

2019-03-14 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 4
ulubione

Zima to miesiąc, w którym najciężej o świeże owoce do wyrobu wina. Nie musi być to jednak powodem, do odstawienia balonu w ciemny kąt piwnicy. Wystarczy odrobina fantazji, suszone kwiaty, owoce lub pozostałości po letnich przetworach, aby w domowym zaciszu wyczarować pyszne i aromatyczne trunki. Oto nasze sprawdzone przepisy, na wina, które z łatwością przygotujesz zimą.

Przepis na wino z dyni... w dyni, lub w naczyniu fermentacyjnym


Dynie obierz ze skóry, umyj i pokrój w mniejsze kawałki. Umieść w pojemniku fermentacyjnym lub balonie, uzupełnij połową ilości cukru (syropu cukrowego) oraz wodą. Dodaj cytryny (możesz odcisnąć sok), pektoenzym oraz drożdże z pożywką. Zaczyn pozostaw na ok. tydzień, a następnie odciśnij miąższ od płynu. Płyn przelej do balonu w celu dalszej fermentacji. Dodaj resztę syropu cukrowego. Jeśli dodałeś już całą ilość wody, cukier można rozpuścić w niewielkiej ilości obciągniętego płynu. Jeśli wydzieli się znaczna ilość osadu, możesz znów obciągnąć wino i pozostawić je do dalszej fermentacji, aż pięknie się wyklaruje, a fermentacja się nie skończy.


Przepis na wino półwytrawne z suszu kwiatu czarnego bzu - 10 L

  • kwiaty czarnego bzu o objętości 0,9 l (dość luźno ułożone)
  • drożdże Fermivin
  • pożywka 7 g
  • 0,8 kg rozdrobnionych rodzynek 
  • 3 L soku pomarańczowego 
  • 10 g czarnej herbaty
  • 2,7 kg cukru
  • 2 cytryny


Za pomocą nożyka do obierania ziemniaków, zdejmij cieniutką warstwę skórki z dwóch cytryn (bez albedo). Cytryny następnie obierz i pokrój w plasterki. Rozdrobnione rodzynki zalej przygotowaną MD i dodaj kwiaty czarnego bzu, pokrojone cytryny, skórki z cytryn i pozostały sok pomarańczowy. Fermentację miazgi prowadź przez 3-5 dni. Kiedy drożdże przerobią cukier znajdujący się w miazdze (cukier w rodzynkach i cukier w soku pomarańczowym), miazgę odciśnij. Przygotowujemy syrop cukrowy z 2 kg cukru w 1 L wody i napar z mocnej czarnej herbaty. Wszystkie składniki wlej do balonu: moszcz z rodzynek i soku pomarańczowego, napar z herbaty, syrop cukrowy, pożywkę i uzupełnij wodą do 11 L. Całość dobrze wymieszaj. Kiedy poziom cukru spadnie o 8 Bx., dodaj syrop cukrowy z 0,7 kg cukru w 0,6 L wody i dodaj do nastawu. Fermentacja powinna trwać, około trzech tygodni. Winno zlej, kiedy poziom cukru spadnie do 0 Bx. lub mniej.


Przepis na wino z soku z kartonika

  • 6 L soku winogronowego z kartonu, sprawdzić czy sok nie jest siarkowany, można zastosować również inne soki np. jabłkowy
  • 3 kg cukru
  • 3 L wody
  • drożdże typu malaga lub sherry
  • 5 g pożywki


Wodę z cukrem przegotuj, dodaj sok, ostudź, a następnie dodaj drożdże oraz pożywkę. Do soku z czerwonych owoców zalecamy drożdże Malaga, natomiast do soku z białych winogron — drożdże typu sherry. Całość wlej do butli, zatkaj rurką fermentacyjną z korkiem i odstaw na 4 tygodnie. Po upływie tego czasu ostrożnie obciągnij wino znad osadu, przelej do czystej butelki i postaw na kolejny miesiąc. Pamiętaj, że podany czas jest orientacyjny i fermentacja w niższych temperaturach może potrwać nieco dłużej.


Przepis na wino rodzynkowe - 10 L

  • 2,6 kg rodzynek
  • 1,5 kg cukru
  • 1 L soku jabłkowego z kartonu
  • 3 g pożywki
  • pektoenzym
  • 3 g regulatora kwasowości
  • drożdże Madera


Rodzynki zalej gorącą wodą w celu przemycia. Kiedy rodzynki będą czyste, ponownie zalej je wodą, dodaj pektoenzym, sok, pożywkę i regulator kwasowości oraz matkę drożdżową. Po upływie 3 tygodni moszcz odcedź i pozostaw do dalszej fermentacji. Wino gotowe jest do spożycia po ok. 3 miesiącach leżakowania.


Przepis na wino z hibiskusa - 5 L

  • 50 g hibiskusa
  • 1 kg cukru
  • 3 g pożywki
  • 4,4 L wody
  • 200 g rodzynek
  • 1 g regulatora kwasowości (potrzebny w wypadku kiedy nastaw będzie miał mniej niż 6g/L kwasów)


Hibiskus kilkukrotnie zaparz w 2 L wody, za każdym razem zlewając powstały napar do jednego pojemnika i rozpuszczając w nim 750 g cukru. Gdy płyn przestygnie, przelej go do baniaka, dodaj rodzynki (wcześniej opłukane wrzątkiem), 1,4 L wody oraz pożywkę. Odstaw na tydzień, po czym dodaj 250 g cukru.


Przepis na wino z bananów i pomarańczy - 5 L

  • 1 kg bananów
  • sok z 5 dużych pomarańczy
  • 0,5 L soku z winogron (z kartonu)
  • 0,8 kg cukru
  • drożdże winiarskie Burgund
  • 1/3 paczki pożywki
  • letnia przegotowana woda (w celu dopełnienia baniaka do 5 L)


Banany pokrój i wsyp do gąsiora, a następnie zalej je sokiem z pomarańczy i winogron. Połowę cukru rozpuść w 1 L wody, ostudź i wlej do bananów. Następnie dodaj drożdże, pożywkę i uzupełnij całość wodą do 5 L. Po tygodniu dodaj następną porcję cukru (możesz obciągnąć niewielką ilość płynu z balonu i w nim go rozpuścić). Po upływie 2 tygodni oddziel miąższ od płynu i pozostaw do dalszej fermentacji.


Przepis na wino z ryżu - 15 L

  • 1.5 kg ryżu
  • 4.5 kg cukru
  • 11 L wody
  • 3 cytryny
  • 20 dag rodzynek
  • 2 gałki muszkatołowe (40 g)
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • szczypta: cynamonu, tymianku i mięty
  • drożdże Tokay (lub dowolne do wina białego)
  • pożywka


Nieugotowany ryż przepłukuj intensywnie partiami pod bieżącą wodą tak, by przelatująca przez ryż woda była czysta. Przepłukany ryż wsyp do gąsiora. Cytryny obierz ze skóry oraz białych skórek, rozerwij na mniejsze kawałki i wrzuć do gąsiora. Wsyp przyprawy i rodzynki. Gdy wszystkie przyprawy będą już w gąsiorze, wlej roztwór cukrowy w proporcjach: pierwsza na początku, druga po tygodniu fermentacji. Cukier dodaj w formie syropu cukrowego - po zmieszaniu wszystkich składników dodaj pożywkę i drożdże oraz przyprawy. W takiej postaci pozostaw całość na ok. miesiąc. Następnie zlej i zostaw do dalszej fermentacji.

Oryginalne przepisy na wina zimowe czyli jakie wino zrobić kiedy nie ma sezonu na owoce?


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

wina zimowe

wino po sezonie

wino ryżowe

wino z suszu

wino z soku

wino z rodzynek

wino z banana