pixel
Browin Przepiśnik - Pasta warzywna na kanapki

Pasta warzywna na kanapki

Przetwory

2024-07-30 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Chcesz urozmaicić swoje kanapki? Wypróbuj ten prosty przepis na pyszną i zdrową pastę warzywną! 

Przepis na pastę warzywną na kanapki

Przygotowanie: 

Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach, delikatnie posól i odstaw na godzinę, aby puściły sok. Po tym czasie odlej nadmiar płynu i przenieś do garnka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś przez ok. 20 minut, aż reszta płynu odparuje, a całość zagęści. Pamiętaj, aby garnka nie przykrywać pokrywką. Często mieszaj, aby warzywa nie przypaliły się. Jak zmiękną i zgęstnieją dopraw oraz dodaj koncentrat pomidorowy. Możesz go przesmażyć chwilę na patelni. Całość duś jeszcze ok. 10-15 minut. Następnie spróbuj i skoryguj smak według uznania. Na gorąco przełóż do wcześniej wyparzonych słoiczków, zakręć i spasteryzuj przez ok. 15 minut od zagotowania się wody. Przechowuj w chłodnej spiżarce lub lodówce całą zimę. 

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

pasta wege

pasta kanapkowa

pasta z papryki

pasta na kanapki