Browin - Pasta z czerwonej soczewicy

Pasta z czerwonej soczewicy

Przetwory

2018-12-04 Drukuj przepis

Czerwona soczewica świetnie sprawdzi się nie tylko do obiadu, ale także jako podstawa pasty kanapkowej. Sycąca i smaczna, zastąpi kremowe pasztety. Pasta jest niezwykle prosta w przygotowaniu, wystarczy kilka chwil, aby cieszyć się jej smakiem. Poznaj nasz przepis na pastę z soczewicy i zasmakuj w domowych pysznościach!

Przepis na pastę kanapkową z soczewicy

Przygotowanie:

Soczewicę przepłucz na sitku, przełóż ją do garnka i zalej wodą. Gotuj z niewielką ilością soli. Po ok. 10 minutach, gdy soczewica zacznie się rozpadać, wyłącz gaz i pozostaw ją pod przykryciem na kolejne 10 minut. Na patelnie wlej olej rzepakowy. Podsmaż na nim cebulę, dodaj sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do cebuli i podsmaż chwilę. Jeśli ugotowana soczewica jest zbyt wodnista, odsącz ją na sitku. Przełóż do garnka, dodaj cebulę, pomidory oraz 1/3 słoika koncentratu pomidorowego. Przypraw: szczyptą cukru, 1 łyżeczką curry, 1 łyżeczką kurkumy, 1 łyżeczką papryki słodkiej i ostrej. Paprykę wędzoną i pieprz cayenne dodaj wedle uznania. Całość dokładnie wymieszaj i wystudź. Jeśli pasta jest zbyt sucha, dodaj do niej odrobinę oleju z pomidorów lub oliwę z oliwek. Następnie przełóż pastę do słoików.


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!


Newsletter