W sezonie na śliwki warto zaopatrzyć swoją domową spiżarnię w słoiki z powidłami. Te pyszne owoce w takiej postaci idealnie sprawdzą się jako smarowidło do domowej chałki lub drożdżówki. Powidła śliwkowe pysznie smakują z naleśnikami, serami i różnego rodzaju ciastami. Nie zapomnij o nich, przygotowując zimą świąteczny piernik! Powidła zasmakują każdemu — i małemu i dużemu dlatego nie może ich zabraknąć w Twojej kuchni!
Przepis na powidła śliwkowe
Przygotowanie
Śliwki umyj, wydryluj i przetnij na połówki. Najlepiej sprawdzą się tutaj te mocno dojrzałe, miękkie i lekko już pomarszczone. Śliwki wymieszaj z cukrem i odstaw na ok. 2 h. Kiedy owoce puszczą sok umieść je w szerokim garnku z grubym dnem i zacznij je powoli smażyć bez przykrycia, na małym ogniu, często mieszając przez około 3-4 godziny. Gorące powidła przełóż do słoików, zakręć i pasteryzuj przez 20-30 minut.