pixel
Browin Przepiśnik - Sałatka na zimę

Sałatka na zimę

Przetwory

2021-08-11 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2
ulubione

Jesień i zima to okres ubogi w świeże warzywa, ale też czas wzmożonego zapotrzebowania na witaminy. Dlatego, aby dostarczać organizmowi zdrowych i pożywnych posiłków, już teraz musimy zadbać o przygotowanie domowych przetworów. Koniec lata to najlepszy moment na uzupełnienie spiżarni w zdrowe kiszonki, sałatki i inne weki. Dzięki temu cały rok możemy później cieszyć się pysznymi warzywnymi dodatkami do kanapek i obiadów. Sprawdź nasz przepis na zimową sałatkę warzywną oraz na inne pyszne przetwory.


Jak zrobić sałatkę warzywną na zimę

Przygotowanie:

Cukinię zetrzyj na grubej tarce, dodaj cebulę pokrojoną w cienkie piórka, posól i odstaw na 1,5 godziny, aby warzywa puściły soki.
Po tym czasie dokładnie odciśnij i odlej sok. Do cukinii i cebuli dodaj pokrojoną w paseczki paprykę oraz marchewkę startą na grubych oczkach.

Sałatka na zimę

Zagotuj składniki zalewy. Całość mieszaj, aż do rozpuszczenia się cukru ok. 5 miniut.
Warzywa dopraw i zalej gorącą zalewą.
Po doprawieniu i zalaniu zalewą sałatkę pozostaw na ok. 1 godzinę, co jakiś czas dokładnie ją mieszając. Nie wylewaj soku, który się jeszcze wydzieli.
Przed umieszczeniem w słoikach, spróbuj sałatkę i dokonaj ewentualnej korekty smaku.
Składniki sałatki włóż do słoików, delikatnie je dociskając. W tym celu świetnie sprawdzą się dociski do przetworów. Zabezpieczą one sałatkę przed dostępem powietrza spod wieczka. Na wierzch warzywa zalej dodatkowo łyżeczką oleju i zakręć słoiki.
Słoiki z sałatką umieść w garnku z wodą, zagotuj i pasteryzuj ok. 10 minut. Po wyjęciu z pasteryzacji gorące słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Gotowe!

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

surówka warzywna

sałatka warzywna

sałatka do słoika

surówka na zimę

domowe przetwory

cukinia