Jak zrobić ser typu Feta?
Przygotowanie:
Mleko podgrzej do temperatury 32°C i dodaj kultury bakterii rozpuszczone wcześniej w niewielkiej ilości letniej wody (ok. 30 ml). Całość wymieszaj i utrzymuj w podanej temperaturze przez godzinę. Dodaj chlorek wapnia, rozpuszczony w niewielkiej ilości wody i mieszając podgrzej całość do temperatury 38°C. Dodaj podpuszczkę wg zalecanej dawki. W przypadku podpuszczki suszonej również rozpuść ją w niewielkiej ilości wody. Zamieszaj mleko kilkoma zdecydowanymi ruchami. Nie mieszaj długo, gdyż już po minucie zaczyna się proces tworzenia skrzepu. Wyłącz grzanie (tworzący się skrzep utrzyma odpowiednią temperaturę). Po 50 minutach pokrój skrzep w kostkę o boku 1-2 cm, delikatnie zamieszaj i odstaw go na 20 minut. Skrzep przełóż do chusty i powieś do odsączenia na 2 godziny. Następnie ser z chusty przełóż do foremki serowarskiej i stopniowo ją dociskaj, zwiększając obciążenie od 1 kg do 4-5 kg – tak, aby pozbyć się serwatki z sera. Kiedy obciążenie będzie na maksymalnym poziomie, ser pozostaw na minimum 12 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przygotuj solankę z wody lub uzyskanej serwatki oraz z soli. Pozostaw ser w solance na 4-5 godzin, trzymając go w lodówce.