Sos pomidorowy to idealny pomysł na jesienne przetwory oraz szybki obiad. Gotowy sos na bazie pomidorów i warzyw możesz bowiem wykorzystać do różnego rodzaju makaronów, ryżu, a także jako sos do kanapek czy pizzy. Sprawdź, jak zrobić sos pomidorowy do słoików i ciesz się jego smakiem, a z pewnością nie zatęsknisz za sosami dostępnymi na sklepowych półkach!
Przepis na sos pomidorowy do słoików
Przygotowanie:
Marchewkę obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć marchewkę i lekko podsmaż. Do garnka dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmaż na złoto. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne, a właściwe części pokrój w kostkę. Paprykę dodaj do garnka i poczekaj, aż zmięknie. Pomidory obierz, usuń twarde części ze środka, pokrój w ćwiartki i dodaj do podsmażonych warzyw. Garnek przykryj pokrywką i pozostaw na 15 minut. Po tym czasie pomidory powinny puścić sok, a całość powinna zacząć się gotować. Pozostaw sos do dalszego gotowania pod przykryciem. Aby sos nabrał idealnej konsystencji, potrwa to minimum 2 godziny. Po tym czasie przemieszaj sos i dodaj do niego wyciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy, cukier i olej. Pozostaw sos do gotowania jeszcze na 10 minut. Spróbuj sosu i ewentualnie dopraw według swoich preferencji. Sos zdejmij z ognia, a następnie zblenduj. Jeśli chcesz pozbyć się pestek z sosu - w kolejnym kroku przetrzyj go przecierakiem. Gotowy sos przelej do wyparzonych słoików. Zakręć je mocno i poddaj pasteryzacji. Z podanych ilości warzyw otrzymasz sos na około 15 słoików o pojemności 300 ml.