pixel
Browin Przepiśnik - Tajskie ogórki curry

Tajskie ogórki curry

Przetwory

2025-08-13 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Jeśli kochasz azjatyckie smaki i chcesz zamknąć je w słoiku, ten przepis jest dla Ciebie. Tajskie ogórki curry to połączenie świeżości chrupiących warzyw z intensywnym aromatem czerwonej pasty curry, imbirem, czosnkiem i przyprawami. Idealne jako dodatek do dań, przekąska na imprezę czy kolorowy akcent na zimowy obiad.

Przepis na tajskie ogórki curry 

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj, osusz i pokrój w paski, talarki lub ćwiartki – jak wolisz.
  2. W garnku połącz wodę, ocet i cukier trzcinowy. Doprowadź do wrzenia, następnie odstaw do przestygnięcia.
  3. Do przestudzonej zalewy dodaj czerwoną pastę curry i sos rybny (lub sól). Wymieszaj.
  4. Na dno wyparzonych słoików włóż rozgniecione ząbki czosnku, plaster imbiru, opcjonalnie ostrą papryczkę i liść kaffiru. Dodaj pieprz i nasiona kolendry.
  5. Włóż ogórki, a następnie zalej przygotowaną zalewą.
  6. Odstaw na kilka dni do zamarynowania lub zapasteryzuj, aby cieszyć się nimi przez całą zimę.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

akademia-domowego-smaku

ogórki

przetwory

kuchnia tajska

pikle

przepisy na zimę