Mirabelka to nieco zapomniana roślina o małych, słodkich i żółtych owocach, które posiadają wiele składników odżywczych. Wśród nich naleźć można nie tylko witaminy, ale także beta-karoten, żelazo, błonnik i magnez. Wysoka zawartość cukru w tych owocach sprawia, że przygotowane z nich przetwory są słodkie i niemalże rozpuszczają się w ustach! Mirabelki nie tylko wzmacniają odporność, ale także pobudzają pracę białych krwinek i zwalczają wolne rodniki przyśpieszające procesy starzenia. Warto więc w swojej spiżarni zachować kilka słoików konfitury z tych cennych owoców, by móc nimi cieszyć się również po sezonie. Przygotowaliśmy więc dla Was niesamowity przepis na niebanalne połączenie mirabelki z kojącym słodkim aromatem wanilii. Musicie tego spróbować!
Przepis na waniliową konfiturę z mirabelek
Mirabelki umyj i wypestkuj. Przełóż do garnka warstwami, zasypując każdą warstwę owoców warstwą cukru i cukru waniliowego. Odstaw na 2-3 godziny, aż mirabelki puszczą sok. Następnie na małym ogniu zacznij podsmażać owoce, co jakiś czas mieszając konfiturę. Gdy owoce puszczą dużo soku - odcedź go. Nie wylewaj go jednaj, a podgrzej na silnym ogniu, aż zredukuje swoją objętość o 1/2. Dodaj sok powrotem do owoców i podgrzewaj na małym ogniu przez godzinę. Cały czas mieszaj. Owoce wystudź i ponownie zagotuj jeśli będzie zbyt płynna na drugi dzień. Wystudź. Jeśli nadal konsystencja nie będzie odpowiadała Twoim oczekiwaniom - ponownie zagotuj masę. Konfiturę przełóż jeszcze gorącą do słoików. Pasteryzuj 20 minut.