Lubisz słodkie lub półsłodkie wina wytworzone z owoców egzotycznych? A może jesteś amatorem oryginalnych smaków? Przedstawiamy Ci przepis na złociste, wino deserowe z fig i bananów. Sprawdź jak w prosty sposób przygotować je w domowej kuchni!
Przepis na Wino deserowe z fig i bananów
Przygotowanie:
Podczas przygotowywania wina deserowego z fig i bananów pamiętaj, że wykorzystując suszone owoce, należy je najpierw przepłukać w ciepłej wodzie. Jest to niezwykle istotne, gdyż zostaną wtedy usunięte z ich powierzchni związki stosowane do ich konserwacji. Wszystkie suszone składniki zalej zatem wrzątkiem w ilości 2,25 L, dokładnie wymieszaj i odstaw na dobę pod przykryciem. Następnego dnia dodaj wystudzony syrop cukrowy (900 g cukru rozpuszczone w 0,5 L wody), sok i skórki cytrynowe oraz pozostałe składniki. Całość pozostaw na 4 dni, mieszając zawartość dwa razy dziennie. Po tym czasie odcedź płyn, zlej go do gąsiora, uzupełnij wodą i zabezpiecz rurką fermentacyjną. Części stałe odrzuć. W trakcie całego procesu wino dwukrotnie ściągnij znad osadu. Możesz je także dosłodzić do smaku. Po ok. 6 miesiącach wino zlej do butelek.